Μαυροβούνι

Το Μαυροβούνι είναι όρος μεταξύ του κάμπου της Θεσσαλίας και του Αιγαίου. Οι βόρειες πλαγιές είναι πυκνά δασωμένες, ενώ οι νοτιοδυτικές πλαγιές καλύπτονται από θαμνώνες.

Η ευρύτερη περιοχή του Μαυροβουνίου εντάσσεται στο Πρόγραμμα προστασίας άγριας πανίδας (LIFE). Εδώ επιβιώνουν δύο σπάνια είδη αετών (χρυσαετός, φιδαετός). Τμήμα της περιοχής αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Δασιά Πλατάνια/Σκήτης-Αμυγδάλης-Ποταμιάς, 8.040 στρ.). Τμήμα της περιοχής αποτελεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Μαυροβούνι/Σκλήθρου, 10.910 στρ.) 35.300 στρ. αποτελούν Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Πολυδενδρίου).
364.540 στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΟΡΟΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝI(GR1420006)

Η περιοχή είναι σημαντική για τα επιδημητικά αρπακτικά και τα δασικά της είδη. Στα αναπαραγόμενα είδη περιλαμβάνονται εννέα από τα 21 είδη που στην Ευρώπη περιορίζονται στη Μεσογειακή διάπλαση (όταν αναπαράγονται).

Οι κύριες απειλές είναι η κατασκευή υποδομών και η εντονότερη δασική εκμετάλλευση. Η περιοχή είναι υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης.
Ακολουθώντας μια διαδρομή στους πρόποδες του Μαυροβουνίου και περνώντας μέσα από ατελείωτα κτήματα με αμυγδαλιές βρίσκεται το χωριό, Αμυγδαλή. Ανεβαίνοντας προς το βουνό, στην έξοδο του οικισμού βρίσκεται ένα άριστα διατηρημένο λιθόστρωτο μονοπάτι μήκους 4χιλ. που θα οδηγεί στο παλιό χωριό Κουκουράβα. Εκεί από τη θέση "Κούκος" η θέα καλύπτει ολόκληρο το Θεσσαλικό Κάμπο, από το Βελεστίνο ως τη Λάρισα και την Αγιά.

Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ