Προσωπικότητες - Ευεργέτες

Δάλλας Μιλτιάδης
Ο Αγιώτης νομικός, συγγραφέας και πολιτικός Μιλτιάδης Δάλλας, ήταν ένας άνθρωπος ευρείας μόρφωσης, καλός γνώστης της τοπικής ιστορίας, αλλά και ιδιαίτερης ευαισθησίας σε θέματα διάσωσης και συγκέντρωσης των τοπικών ιδιωτικών και δημοσίων αρχείων συνέλαβε πρώτος από το 1930, την ιδέα ίδρυσης αρχειακής υπηρεσίας. Συγγραφέας σημαντικών ιστορικών μελετών για την Αγιά, συγκέντρωσε με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα έγγραφα κοινοτικά, εκκλησιαστικά, οικογενειακά, προσωπικά κ.ά. και συγκρότησε το "Αρχείον Ιστορικόν", το οποίο εκτείνεται χρονικά από το 1750 έως το 1953 με πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία της περιοχής. Το 1937 ο Δάλλας κατέθεσε προς φύλαξη το αρχείο του στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία των Θεσσαλών ( Ι.Λ.Ε.Θ.), της οποίας υπήρξε ένας από τους ιδρυτές, με την υποχρέωση να παραδοθεί στην Αγιά, όταν θα ιδρυόταν ιστορικό Αρχείο.

 

Καρδάρας Τάκης

Ο Τάκης Καρδάρας, υπήρξε Κοινοτάρχης Αγιάς και Bουλευτής της Ενώσεως Κέντρου και ως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, τον χαρακτήριζε, η συναίσθηση της ευθύνης του αξιώματος, που κατείχε. Πέρα από το κοινοβουλευτικό του έργο όμως, ο Τάκής Καρδάρας προσέφερε στους συμπατριώτες του, ένα μοναδικό και πολυτιμότατο δώρο, τη δημοτική βιβλιοθήκη της Αγιάς. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, την ακριβή ποσότητα της προσφοράς του, καθώς η βιβλιοθήκη, που φέρει το όνομά του, είχε εμπλουτιστεί και με πιο σύγχρονα του, βιβλία. Ήταν ένας από τους λίγους, πραγματικά επιφανείς Αγιώτες

 

Δημήτρης Αλαμάνος

Ο Δημήτρης Αλαμάνος, ένας από τους ευεργέτες της Αγιάς, ο οποίος το 1858 κατασκεύασε την τοξωτη γέφυρα "του Αλλαμάνου" στο δρομο Αγιάς-Σκήτης, ενώ το 1869 ανήγειρε με έξοδα του το Παρθεναγωγείο της Αγιάς.

 

Ιερόθεος Κακάλης

Ο Ιερόθεος Κακάλης, επίσκοπος Γαρδικίου και Θαυμάκου, οποίος δώρισε το σπίτι του για να στεγαστεί το Παρθεναγωγείο του Μεταξοχωρίου, το σημερινό Πνευματικό Κέντρο Μεταξοχωρίου.

 

Παναγιώτης Κήπουρος

Ο Παναγιώτης Κήπουρος, αγιώτης της διασποράς, ο οποίος αφού εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, ασχολήθηκε με το εμπόριο και με δική του δαπάνη, το 1923, κατασκευάστηκε το πρώτο υδρευτικό δίκτυο της πόλης.

 

Δημήτριος Ηρακλείδης

Ο Δημήτριος Ηρακλειδής εκλέχτηκε πολλές φορές βουλευτής και διετέλεσε υφυπουργός στην κυβέρνηση του Παπαναστασίου το 1932. Ο ήπιος χαρακτήρας του και οι μετριοπαθείς δημοκρατικές του θέσεις τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην Αγιά. Διέθεσε όλη του την περιουσία για την ανέγερση και λειτουργία του Γηροκομείου Αγιάς. Παράλληλα, με την παρακίνηση και καθοδήγηση του Δάλλα, ο Ηρακλειδής κατάρτισε αξιόλογο οικογενειακό και πολιτικό αρχείο, το οποίο καλύπτει την περίοδο 1833-1956 και για πολλά χρόνια φυλάσσονταν στο Ηρακλείδιο Γηροκομείο.

 

Καλυψώ Αλεξούλη

Η ξεχωριστή δασκάλα της Αγιάς, Καλυψώ Αλεξούλη, ευεργέτρια επίσης, η οποία δώρισε το αρχοντικό της για τη στέγαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το 1987 προσέφερε το οικογενειακό της αρχείο, ώστε να αποτελέσει την βάση για την ίδρυση του Αρχείου της Αγιάς.

 

Δημήτρης Αγραφιώτης

O Δημήτρης Αγραφιώτης, φιλόλογος και ιστορικός υπήρξε ο βασικός συντελεστής στην ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου Αγιάς και επί μια εικοσαετία ο Διευθυντής του. Χάρη στις άοκνες προσπάθειές του διασώθηκε και συγκεντρώθηκε πλούσιο αρχειακό υλικό όλης της επαρχίας της Αγιάς ενώ οι πάμπολλες μελέτες του για την περιοχή ανέδειξαν σημαντικές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της.

 

Άλλα πρόσωπα που ξεχώρισαν από την περιοχή μας
Ο ιερομόναχος και λόγιος, Μεθόδιος Ολυμπιώτης, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος της ελληνικής κοινότητας της Λειψίας από το 1761 έως το 1766.

Οι οπλαρχηγοί στην επανάσταση του 1878, ο Αχιλλέας Ηρακλειδής και ο Νικόλας Κανάβας καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Ιωάννης Δάλλας, ο πρώτος δήμαρχος μετα την απελευθέρωση, και ο Φίλιππος Σαμσαρέλος.

Τέλος ο λόγιος του Μεταξοχωρίου, Θεόδωρος Χατζημιχάλης, ο οποίος όχι μόνο άφησε ένα πλούσιο λογοτεχνικό και λαογραφικό έργο, αλλά και ένα εξίσου πλούσιο προσωπικό αρχείο με πολύτιμες πληροφορίες για την εποχή.

Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ