ΠΗΛΙΝΟ ΧΩΡΙΟ Στον Κίσαβο

Το Πείραμα

Ένα νέο οίκημα, που θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Πληροφόρησης, γεννήθηκε στο Δήμο Μελιβοίας, στην Κουτσουπιά, από φυσικές και ανανεώσιμες πρώτες ύλες και

HPIM1016
HPIM1017
HPIM1018
HPIM1019
HPIM1020
HPIM1021
HPIM1023
HPIM1024

σχεδιασμένο για να είναι οικολογικά καθαρό και ενεργειακά αυτόνομο.Η εκτέλεση της πρωτοβουλίας που οφείλεται στους εθελοντές που προσέτρεξαν στο κάλεσμα του Δήμου, ολοκληρώθηκε από την ομάδα του Κομπ (www.cob.gr) μέσα σε 15 ημέρες και με τη συνδρομή 40 ανθρώπων.

Σε μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά, το κομπ, χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος.

Η διεύρυνση της προσπάθειας και η εξέλιξή της σε ένα ολόκληρο Πήλινο Χωριό ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν το Δήμο Μελιβοίας και τα οποία συμπεριέλαβε στις προτάσεις του στο νέο ΣΧΟΟΑΠ.

 

Στόχοι:

Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας για την κατασκευή του. Με την εκτεταμένη χρήση πρωτογενών υλικών της περιοχής και ήπιων τεχνολογιών.

Ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης ενέργειας για τη λειτουργία του. Ο χωροταξικός σχεδιασμός του οικισμού και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων θα μειώσουν το κόστος ψύξης και θέρμανσης έως και 60%. Η χρήση καινοτόμων συστημάτων θέρμανσης (γεωθερμία κλπ.) θα το συμπιέσουν περεταίρω. Η ηλεκτρική ενέργεια θα εξασφαλίζεται από ανανεώσιμες πηγές (Ανεμογεννήτριες, Θερμικά - Ηλιακά, Φωτοβολταικά, Γεωθερμικά συστήματα). Κάποιες ενεργοβόρες οικιακές συσκευές και δραστηριότητες θα μετατοπιστούν κεντρικά σε βοηθητικά κτίρια.

Καθαρό περιβάλλον – αειφορία - βιωσιμότητα. Θα λειτουργούν κεντρικά και ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, του νερού, βιολογικός καθαρισμός κλπ.

Οικονομική αυτάρκεια. Οι κάτοικοι της κοινότητας θα εξασφαλίζουν την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της καθώς και κάποιο εισόδημα από δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός – αγροτουρισμός, παραγωγή και εμπορία βιολογικών αγροτικών προϊόντων, εκπαίδευση κλπ.

Εκπαίδευση. Λειτουργώντας σαν πόλος έλξης και κέντρο βιωματικής εκπαίδευσης στις τεχνολογίες με τις οποίες κατασκευάστηκε και λειτουργεί.

Προοπτικές

«Στα πλαίσια των Δήμων», επισήμανε ο δήμαρχος Αντ. Γκουντάρας, «μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία πρότυπων «οικοχωριών» με βασικές επιδιώξεις:

  • Να αναλωθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι φυσικοί και οικονομικοί πόροι για να φτιαχτούν.
  • Να λειτουργούν με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.
  • Να εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτική ζωή στους κατοίκους τους.
  • Να είναι – κατά το δυνατό – οικονομικά αυτόνομα.
  • Εφαρμόζοντας φιλικές προς το περιβάλλον και το άνθρωπο προσεγγίσεις να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει o χωροταξικός σχεδιασμός να είναι ανθρωποκεντρικός και προσανατολισμένος στην εξοικονόμηση ενέργειας.

  • Να απουσιάζουν από παντού το τσιμέντο και τα βιομηχανικά υλικά.
  • Τα κτίρια να είναι χτισμένα με φυσικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
  • Να υπάρχει ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση ήπιων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα για τη δενδροφύτευση, τη διαχείριση του νερού, των λυμάτων και της ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Μελιβοίας συνδράμοντας σε μια τέτοια θα μπορούσε να παραχωρήσει μια έκταση για κατοικία και τους αναλογούντες κοινόχρηστους χώρους για κάθε μόνιμο κάτοικο ενός τέτοιου χωριού.

Να δημιουργήσει τις απαιτούμενες υποδομές σε δρόμους, ύδρευση, άρδευση, κεντρική θέρμανση, δημόσια κτίρια κλπ. Σε μεγάλο βαθμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εθελοντική εργασία».

Δείτε κάποιες αναφορές στον τοπικό τύπο καθώς και στην εφημερίδα "Ελευθερία" και περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση www.cob.gr

Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ