Ανακύκλωση καμμένου λαδιού

maketa2_S
ladi_s

Ο δήμος Μελιβοίας σε συνεργασία με την εταιρία ανακύκλωσης Revive αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και την διάθεσή τους με νόμιμο τρόπο, ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο στη παραγωγή βιοκαυσίμων.

Για τον λόγο αυτό θα τοποθετηθούν κάδοι συλλογής που προσφέρει η εταιρία Revive σε σημεία του Δήμου και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Οι κάδοι θα βρίσκονται σε ξύλινες κατασκευές και θα φέρουν αφίσες με το σήμα της ανακύκλωσης.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΜΕΝΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να γίνει ο τόπος μας καλύτερος. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι σίγουρα πολύπλοκο, αλλά η λύση του είναι βέβαιο ότι ακολουθεί έναν μόνο δρόμο, αυτόν που λέγεται «διαχωρισμός στην πηγή» και ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών. κατι τέτοιο έχει πολλαπλά οφέλη τα βασικότερα όμως είναι :

Ο σημαντικός περιορισμός της σπατάλης, των φυσικών πόρων (με την ανάκτηση των πρώτων υλών),καθώς και η μείωση εκπομπών των αερίων, που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τέλος μειώνουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στο ελάχιστο, κόστος που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ,ότι αργά η γρήγορα καλούμαστε να πληρώσουμε με διάφορους τρόπους εμείς οι ίδιοι και συνήθως καταλήγει ανεξόφλητο και στις επόμενες γενιές.

Γι' αυτό ας σκεφτούμε ότι μια μικρή πράξη από τον καθένα, μπορεί να είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του τόπου μας.

Πως μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο, θα προσπαθήσουμε με μια σειρά δημοσιεύσεων, κατ' αρχήν, να το εξηγήσουμε με απλά βήματα...

Τα καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη,

ανακυκλώνονται... δεν πετιούνται!

Αυτό αφορά τα υπολείμματα που προέρχονται κυρίως από χώρους εστίασης.

Τα περισσότερα καμένα τηγανόλαδα έως πρότινος, κατέληγαν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια. Αυτό ήταν και είναι, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε.

Γιατί το κάνουμε;

Γιατί πολύ απλά ως τώρα δεν υπήρχε κανείς να μας κατευθύνει οργανωμένα στον τρόπο περισυλλογής και ανακύκλωσης. Το καμένο μαγειρικό λίπος ή λάδι είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα,

διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο της αποχέτευσης που έχουμε. Και αυτό γιατί το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού.

Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει πολύ δυσμενή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού άλλα ακόμα και σε ένα κοινό βόθρο.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού,

μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει σοβαρά και στην Ελλάδα η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την διαχείριση αυτού του τόσο σημαντικού 'αποβλήτου'.

Σ' αυτήν την τροχιά μπήκε και η Θάσος πριν 2 χρόνια, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των καμένων λαδιών, μέχρι στιγμής, από τις επιχειρήσεις εστίασης, συγκεντρώνεται. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικά παραγόμενου, στο νησί. Μέσα από την καλή ενημέρωση των πολιτών, πιστεύουμε ότι αυτό το ποσοστό θα μεγαλώσει σύντομα.

Τώρα πλέον τα καμένα λάδια

υφίστανται ειδική επεξεργασία και ανακυκλώνονται

Η περισυλλογή και σωστή διαχείριση των καμένων τηγανόλαδων, έχει τεράστια σημασία για την προστασία του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και αποτελεί πρώτη ύλη στην παραγωγή βιοκαύσιμου.

Βιοντήζελ* και βιολιπαντικά

Η χρήση τηγανελαίων για την παραγωγή βιοντήζελ βοηθάει το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας καθώς το βιοντήζελ το οποίο παράγεται

μειώνει την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου κατά 88% σε σχέση με το συμβατικό ντήζελ και
συμβάλει στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας μέσω της μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου και την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για την συλλογή και μετατροπή του.

Ανακυκλώστε τα καμένα λάδια και σπορέλαια της κουζίνας σας

αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας

Οι επιχειρηματίες κι όσοι διατηρούν χώρους εστίασης, μπορούν εύκολα να έρθουν σε επαφή με τις εταιρείες αποκομιδής ,οι οποίες θα τους προμηθεύσουν με ειδικά δοχεία συγκέντρωσης γι' αυτό το σκοπό.

Με τα οικιακά λάδια, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν, είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα μπουκάλι (νερού ή αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να εντοπίσουμε στη γειτονιά μας (πάντα υπάρχει) ένα κατάστημα εστίασης, όπου σε συνεννόηση με τον επιχειρηματία να τα αποθέτομαι στα δοχεία συλλογής.

Πρόκειται για μια πράξη αμιγώς οικολογική, καθώς είναι κρίμα να πετάμε στη φύση όλα αυτά τα λιπαρά κατάλοιπα, αφού μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε με τόσο εύκολο τρόπο.

Κάτι που πρέπει επίσης να γνωρίζουμε είναι ότι

η απόρριψή τους σε χωματερές,

δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο ανάφλεξης των σκουπιδιών!

Ο Δήμος Μελιβοίας στηρίζει, ενισχύει και θα προάγει κάθε προσπάθεια που δείχνει σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτή λοιπόν η στοιχειώδης ανακύκλωση ορισμένων απορριμμάτων, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την εφαρμογή συνολικά της ανακύκλωσης στον τόπο μας. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι μέσω της συμμετοχής μας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, βοηθάμε τον τόπο μας, διαφυλάσσουμε το περιβάλλον και δημιουργείται έτσι, μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον.

*Βιοντήζελ

Το βιοντήζελ είναι μεθυλεστέρες των λιπαρών οξέων και παράγεται από την διάσπαση των φυτικών ελαίων και των ζωικών λιπών (τριγλυκερίδια + μεθανόλη → μεθυλεστέρες + γλυκερίνη)

Πλεονεκτήματα

  • Μη τοξικό
  • Δεν περιέχει αρωματικές ενώσεις και θείο
  • Βιοαποικοδομήσιμο
  • Έχει χαμηλότερες εκπομπές (σωματιδίων, μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογονανθράκων)
  • Αυξημένη λιπαντική ικανότητα
  • Συνεισφέρει σημαντικά λιγότερο σε αέρια θερμοκηπίου
  • Μειώνει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου

Φόρμα Συνεργασίας

Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ