Εκκλησιαστικό Μουσείο στο χωριό Ανατολή

Ιστορία
Η περιοχή του Κισσάβου στην οποία βρίσκεται σήμερα το Εκκλησιαστικό Μουσείο, δηλαδή η περιοχή γύρω από το χωριό Ανατολή ή (Σελίτσιανη όπως ήταν η παλιά ονομασία του) αποτελούν μέρος μοναστικού κέντρου το οποίο καλούταν «Όρος των Κελλίων». Το όνομα αυτό προέρχεται από τα πολλά κελιά, ασκηταρειά αλλά και βυζαντινές μονές που βρίσκονταν σε όλη την περιοχή. Στο βουνό των Κελλίων, βάση πηγών αναπτύσσεται ο Μοναχισμός από τον 9ο έως τον 14ο αιώνα. Πολλές μορφές, οργανωτές του μοναχικού ιδεώδους πέρασαν και ασκήτεψαν στη περιοχή.

Σήμερα λίγο έξω από το χωριό Ανατολή λειτουργεί η γυναικεία Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Ένα τμήμα της μονής χρονολογείται από το 1100, το κυρίως μοναστικό οίκημα ιδρύθηκε το 1550 μΧ. από τον ιερομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος οργάνωσε εδώ μια κοινοβιακή κοινότητα μοναχών, που κατά το 16ο αιώνα ήταν από τις πιο ανεπτυγμένες μοναστικές κοινότητες στην ανατολική Θεσσαλία.

Στις μονές και τα ασκηταρειά της περιοχής (τα οποία δε λειτουργούν πλέον) υπήρχαν πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων αλλά και εικόνες μεγάλης αξίας, τα οποία με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολιτών, συγκεντρώθηκαν και δημιουργήθηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Δήμου Λακέρειας.

Τοποθεσία

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται στο χωριό Ανατολή, το οποίο είναι σε ύψος 950μ ,απέχει περίπου 18χιλ από την έδρα του Δήμου, που είναι το χωριό Δήμητρα και 42 περίπου χιλ. από τη Λάρισα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1986 και στεγάζεται σε αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείο.

Συγκεκριμένα κλείστηκε ο γυναικωνίτης και η πίσω είσοδος του Ναού και δημιουργήθηκε ένας διώροφος χώρος ο οποίος φιλοξενεί τα εκθέματα του μουσείου.

Συλλογή

Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται βενετσιάνικα ευαγγέλια του 1600, εικόνες και τρίπτυχα εικόνων του 17ου αιώνα, ξυλόγλυπτα τέμπλα, ιερά σκεύη, καθώς και σπάνιας ιστορικής αξίας ιερά χειρόγραφα.

Περίοδος Λειτουργίας

Τους καλοκαιρινούς μήνες : Από Σεπτέμβριο έως Μάιο

Πληροφορίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολιτών, τηλ. 2410-551597


Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ