Κάστρο Κόκκινου Νερού

Το Παλιόκαστρο Καρίτσας, βρίσκεται βόρεια των εκβολών του Κόκκινου Νερού, σε μια εξαίσια, ρομαντική τοποθεσία. Κατα τον Γεωργιάδη πρόκειται για αρχαία Ελληνικά τείχη. Εδω βρέθηκε μια επιγραφή της ρωμαικής εποχής. Κατά τον Απολλώνιο τον Ρόδιο, τον Φλάκκο και όλους τους νεώτερους τοπογράφους πρόκειται για την αρχαία πόλη Ευρυμεναί. Τα τείχη που σώζονται σήμερα ανήκουν στην πρώιμη βυζαντινή εποχή και σώζονται στη νότια πλευρά σε ύψος 3μ.

Ιστορικά

Οι Ευρυμεναί άνηκαν στους Μαγνητές μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. Μετά απο μακροχρόνιους αγώνες υποδουλώθηκαν στο Κοινό των Θεσσαλών και ως περίοικος λαός, ήταν υποτελείς του ταγού, του Ιάσονος των Φερών και των διαδόχων του και ύστερα των Μακεδόνων Βασιλέων.

Το 198 π.Χ. και το 191 π.Χ. οι Ευρυμεναί κατακτήθηκαν από τον Αμυνανδρο και τους Αιτωλούς ενώ το 191 π.Χ. επανακτήθηκαν από τον Φίλιππο Ε΄ και από τον Βαίσιο. Από το 196 π.Χ. μέχρι το 192 π.Χ. οι Μαγνητές σχημάτισαν ένα Κοινό άλλα από το 167 π.Χ. ξανά υπέκυψαν στους Μακεδόνες. Η ομοσπονδία τους διήρκεσε μέχρι τη ρύθμιση της αυτοκρατορίας του Διοκλητιανού.

Γνωρίζουμε ότι οι Ευρυμένες είχαν κυκλοφορήσει δικό τους νόμισμα στην περίοδο 300 - 146 π.Χ., στη μια όψη του οποίου υπήρχε η κεφαλή του Διονύσου σε νεαρή ηλικία και στην άλλη ένα αμπελόκλημα, με έξι τσαμπιά από σταφύλια, ένα κρατήρα και ένα δελφίνι με την επιγραφή «Ευρυμεναίων». Η ζωή στην περιοχή εξακολουθεί και στην Βυζαντινή εποχή. Οι Ευρυμένες σύμφωνα με τον ιστορικό Προκόπιο, αναφέρονται για τελευταία φορά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Τότε ο αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης Ιουστινιανός ανακαίνισε το φρούριο της Ευρυμένης και το οχύρωσε καλά.

Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ