ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19

Ο αγροτικός κόσμος, ως πρωτογενής τομέας καλείται να σηκώσει το βάρος της μετά κορονοϊού εποχής, κυρίως, στο διατροφικό επίπεδο του λαού και συνεπώς χρειάζεται «όπλα» (όπως όπλα χρειάζονται και το δημόσιο σύστημα υγείας και οι υγειονομικοί).
Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη, η στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων - αλιέων και η λήψη μέτρων επίλυσης άμεσα στα χρόνια προβλήματα τους, τα οποία θα οξυνθούν δραματικά το επόμενο διάστημα και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης τους.

Ο Δήμος Αγιάς, ένας Δήμος με αγροτικό χαρακτήρα ο οποίος καλύπτει όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς της ΠΕ Λάρισας, εκφράζει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι για την περίοδο συγκομιδής, που ξεκινά σε λιγότερο από δεκαπέντε ημέρες για τα κεράσια, αλλά και για άλλες καλλιεργητικές εργασίες της περιόδου αυτής. Με δεδομένο ότι η οικονομία της περιοχής μας, στηρίζεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, ζητούμε από τα υπουργεία και τους συναρμόδιους φορείς, να συμβάλλουν ώστε να δοθούν άμεσα, ρεαλιστικές λύσεις για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αλλά και να ακούσουν τις προτάσεις μας για μια βιώσιμη και σύγχρονη γεωργία συνδεδεμένη με τον Τουρισμό (στο Δήμο μας ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των ακτών του Νομού Λάρισας), που θα προσφέρει ποιότητα και θέσεις εργασίας.

Για αυτούς τους λόγους προτείνουμε άμεσα και λόγω των έκτακτων συνθηκών που διανύουμε τα παρακάτω:

Άμεση ρευστότητα στο αγροκτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα με :

  • Ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα
  • Ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών, παραγωγών λαικών αγορών, συνεταιρισμών και αναστολή πληρωμών και οφειλών, για φόρους, εισφορές και δάνεια με άμεση αναστολή αναγκαστικής είσπραξης από Δημόσιο, Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Ενεργοποίηση της διαδικασίας De-Minimis (EE) για τις αποζημιώσεις αγροκτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοτρόφων αλλά και των παράκτιων αλιέων, που οδηγούνται λόγο της πανδημίας σε αδιέξοδο.
  • Προκαταβολή στους παράγωγους τον Μάιο το 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Άμεση καταβολή του 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ ζημιών έτους 2019 και όλων των οφειλόμενων ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους από ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • Αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών, ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει, εφ' όσον δεν έχει την δυνατότητα.
  • Ειδικά για την αμπελουργία, ενεργοποίηση της διαδικασίας των άρθρων 216, 219 του Κανονισμού 1308/2013 της ΕΕ, για κάλυψη του κόστους παραγωγής.

Άμεση εξασφάλιση εργατών γης με:

  • Άνοιγμα των συνόρων για τη γείτονα χώρα, που διαθέτει εξειδικευμένο για εμάς προσωπικό με δέσμευση και από την πλευρά μας για διαφύλαξη των μέτρων προστασίας (καραντίνα κλπ), όσον αφορά στους αλλοδαπούς που κατέχουν άδειες εργασίας και έχουν εγκλωβιστεί, αλλά και σε μη κατέχοντες άδειες.
  • Να υπάρξει ρύθμιση, (λόγω της έλλειψης πλέον χρόνου για αιτήσεις-εγκρίσεις-θεωρήσεις εισόδων), με σκοπό την επίτευξη νόμιμης απασχόλησης των αλλοδαπών που θα εισέλθουν το επικείμενο διάστημα (Μάιο-Οκτώβριο 2020), με θεώρηση εισόδου ως «τουρίστες», με ασφάλισή τους με εργόσημο (χάνονται απίστευτα ποσά για τη χώρα μας, γιατί όπως σε όλους μας είναι γνωστό αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται για τουρισμό, και παράλληλα κινδυνεύουν οι αγρότες μας να κατηγορηθούν για αδήλωτη εργασία) μέσω ενδεχομένως της δημιουργίας μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με τη δυνατότητα αυτή θα πάρουν μεγάλη ανάσα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
  • Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης.
  • Ενισχύσεις για εργαζομένους στις αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται.

Άμεση στήριξη λοιπών μέτρων όπως:

  • Αγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  • Μέτρα για την διοχέτευση των ευπαθών προϊόντων και του αιγοπρόβειου γάλακτος
  • Μείωση κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση 50% του αγροτικού ρεύματος καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
  • Δωρεάν υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ με απλοποιημένες διαδικασίες.
  • Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων-Στελέχωση και στήριξη νοσοκομείων, ΚΥ, Περιφερειακών και αγροτικών Ιατρείων.

Με την αγωνία να ακουστούν οι προβληματισμοί για το άμεσο μέλλον καθώς ο χρόνος έως την έναρξη της περιόδου συγκομιδής είναι λιγοστός και οι καλλιέργειές κινδυνεύουν να καταστραφούν από την έλλειψη εργατικών χεριών, ζητούμε από τα αρμόδια Υπουργείανα κάνουν δεκτές τις παραπάνω προτάσεις οι οποίες ελπίζουμε να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για να επιτευχθούν οι καταλληλότερες ρυθμίσεις.

Παράλληλα ο Δήμος μας προχώρησε στην δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΕΝΕΡΓΟΙ
https://menoume-energoi.crowdapps.net/dimosagias/ με στόχο την δικτύωση και υποστήριξη των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Πιστεύουμε ότι μπορεί ν΄ αποτελέσει σημείο συνάντησης (διαδικτυακής) των ανέργων και των αγροτών μας.

Την ατομική ευθύνη που μας αναλογεί την έχουμε αναλάβει μένοντας στο σπίτι και τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών, από δω και πέρα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την πλευρά σας ώστε σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με της λιγότερες απώλειες, αλλά και να προγραμματιστούν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα δίνουν οριστικές λύσεις στο πρωτογενή τομέα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής
ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, Δήμαρχος Αγιάς

Τα μέλη

  • ­ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας
  • ΚΑΦΕΤΣIΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος
  • ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς
  • ΚΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου με έδρα το Στόμιο
  • ΓΚΟΥΤΖΟΥΛΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Εκπρόσωπος κτηνοτρόφων
  • Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ (κ. ΚΑΛΦΟΥΝΤΖΟΥ )
Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ