Γιορτή Μαρίνου Αντύπα

Γιορτή Μαρίνου Αντύπα

Η μνήμη του αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα γιορτάζεται την 4η Κυριακή του Μαρτίου με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, ομιλία, σύντομο ιστορικό για τον αγωνιστή και διανομή αναμνηστικών πλακετών στους επισκέπτες. Όταν το 1906 ήρθε στην περιοχή των Τεμπών ο Μαρίνος Αντύπας, η κατάσταση των φτωχών και καταπιεσμένων αγροτών ήταν δραματική αφού μετά την απελευθέρωση απο τους Τούρκους το 1881, πλούσιοι Έλληνες απο διάφορες περιοχές αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις στη Θεσσαλία απο τους Τούρκους αξιωματούχους, διαμορφώνοντας μια νέα τάξη πραγμάτων: τους τσιφλικάδες.

Ο Μαρίνος Αντύπας υποστήριξε τον αγροτικό κόσμο και τον ενθάρρυνε ώστε να απαιτήσει δυναμικά την διανομή των τσιφλικιών και την μεταβίβαση της κυριότητας στους ίδιους, ενώ προχώρησε σε μια σειρά πρωτοπόρων κινήσεων υπέρ των αγροτών: παραχώρησε εκτάσεις για βοσκοτόπια, έδωσε άδεια σε χωρικούς να χτίζουν σπίτια, τους απάλλαξε απο την υποχρέωση παράδοσης όλης της σοδειάς στο κονάκι καθώς και πύρινα κηρύγματα υπέρ των καταπιεσμένων κολλήγων και της ανάγκης επέμβασης της πολιτείας για άμεση ρύθμιση του προβλήματος τον έφεραν σε σύγκρουση με τους τσιφλικάδες. Το Μάρτιο του 1907, ένα χρόνο μετα τον ερχομό του στην περιοχή, ανακοινώθηκε η δολοφονία του στον Πυργετό.

Ο Μαρίνος Αντύπας ετάφη κατα την επιθυμία του στο χωριό Ομόλιο, εκεί οπου σήμερα είναι τοποθετημένη η προτομή του, στο προαύλιο της νεόδμητης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Ο Δήμος Αγιάς στον οποίο ανήκει σήμερα η τοπική Κοινότητα Ομολίου τιμά τον αγωνιστή Μαρίνο Αντύπα κάθε χρόνο με ποικίλες εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Επισης προς τιμήν του Αγωνιστή, τον Απρίλιο του 2003, ονομάστηκε η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δ.Δ. Ομολίου σε "Αίθουσα Μαρίνου Αντύπα". Παρόν στην εκδήλωση των εγκαινίων της αίθουσας ήταν και ο Δήμαρχος Πηλαρέων Κεφαλονιάς, κύριος Κοτσιλίνης Μάρκος, όπου μετά απο πρόταση του Δημάρχου Ευρυμενών, κυρίου Τσιτσέ Δημητρίου, τέθηκαν οι βάσεις για την αδελφοποίηση των δυο δήμων, της γενέτειρας πατρίδας του Μ.Αντύπα, και του τόπου όπου έδρασε και ετάφη. Η πράξη της αδελφοποίησης επικυρώθηκε στις 18-4-2004 στο Δήμο Πηλαρέων με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο Δήμων, την ανταλλαγή εμπειριών - επισκέψεων και προώθηση των ζητημάτων στον πολιτιστικό, επιστημονικό και αγροτικό τομέα.

"Αίθουσα Μαρίνου Αντύπα" θα ονομαστεί και το Λαογραφικό Γεωργικό Εκθετήριο στο Δ.Δ. Ομολίου, όπου εκεί θα υπάρχει σημαντικό αρχειακό υλικό απο τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα.

marinos-antupas1 marinos-antupas2
Greek English

1135-GR

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

efpatheis

dimos-agias-politiki-prostasia-2020

bravo-2019-vote

kvdm-logo-2019-sidebar

entagmena-erga

nees-xrimatodotiseis

dimos-agias-kentro-koinotitas-small

dimos-agias-european-programms

dimos-agias-co-funded

dimos-agias-2will-front

yourope-logo

solidary4heritage-arxikh

dimos-agias-focus

dimos-agias-camping-stomio

kataskinwseis-agias-paraskeuis1

kisavos marathon banner

meteoagia

dimos-agias-your-europe

Φωτογραφίες

photos

Video Gallery

Βιβλιοθήκη

bibliothiki_digital

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες


~ Περισσότερες πληροφορίες ~

Copyright © 2011 Δήμος Αγιάς | Ανάπτυξη ITBIZ